Blogokos

Blogokos

Hogyan vezess profi gasztroblogot?

2016. október 13. - Kizimizi

Gondolom többeteknek feltűnt már, hogy egyre több gaszroblog jelenik meg a világhálón mind profi mind amatőr szakácsoktól. Mi megnéztük mitől is lesz divatos és modern a glasztroblogod, ami már akár Fördős Zé blogjával is versenybe szállhat.

Utána jártunk, hogy milyen is az amatőr gasztroblog választék és meglepődve tapasztaltuk, hogy a legtöbb már felér a profik által vezetett blogokhoz. Azt is megfigyeltük, hogy a legtöbb gasztroblogger a háziasszonyok köréből kerül ki, akik egy egy recept között szívesen megosztják személyes sztorijukat is magukról, családjukról.

De vajon mitől is lesz egy gasztroblog professzionális?

Ahogy a profik csinálják...

Számos szakácsműsort vezető séf rendelkezik ma már saját gasztrobloggal is, amelyek méltóan tükrözik professzionalizmusukat.

Vegyük például az Electrolux által támogatott Fördős Zé blogját.

 

Persze ezek nagy százaléka szponzorált blog, amihez a támogatáson kívül feltehetőleg jobb technikai háttér is társul, így sokkal könnyebben készítenek profi fotókat vagy designos oldal megjelenítést. További jó példa lehet a No Salty által támogatott ízHuszár vagy az RTL klub - Street Kitchen blogja, ahol Fördős Zé és Havas Dóra receptjeit olvashatjuk.

Mi most összegyűjtöttük nektek, hogyan érhettek fel otthoni technikákkal is ezekhez a blogokhoz.

Légy te is profi!

A rengeteg amatőr gaszroblog között is egyre több olyat találni, amik mind tartalom, mind megjelenés szempontjából említésre méltóak a blogok között.  

Vegyük például Havas Dóra blogját, aki a Lila füge blog elkezdésével nemcsak, hogy számos követőre tett szert, de azóta recept könyvel is büszkélkedhet, illetve Fürdős Zé profi szakáccsal dolgozik együtt.Képtalálat a következőre: „lila füge”

Megfigyeléseink szerint az alábbi tippek betartásával ti is bekerülhettek a legjobb gasztroblogok csoportjába.

 1. Vigyél személyiséget a blogodba, hagyd, hogy olvasóid megismerjenek.

 

Ennek legjobb eszköze ha nem csak recepteket posztolsz, hanem a kapcsolódó eseményeket, sztorikat is megosztod olvasóiddal.

2. Törekedj a strukturáltságra

 

Fontos, hogy olvasóid rögtön megtalálják, amit keresnek, ebben a recepteid alapanyag, alkalom, elkészítési idő vagy akár csak fogás alapján való csoportosítása nagy segítség lehet számukra.

 

 3. Készíts profi fotókat

 

Ha az alábbi utasításokat követed, Te is meglepődsz majd, mennyivel jobb, szakácskönyvbe illő képek fognak készülni ételeidről:

Megvilágítás: ételeidet próbáld természetes fényben fotózni, amennyiben erre nincs lehetőséged használj erős, mesterséges fényt. A legjobb, ha az ételt oldalról vagy hátulról éri a fény. Vaku használatát érdemes elkerülni, mivel megváltoztatja a színvilágot.

Háttér: Használj mintás szalvétát, terítőt, evőeszközt, szép poharat, egy üveg bort, borsszórót, növényt.

Kompozíció: Használj friss zöldfűszert, friss gyümölcsszeletet az étel díszítéséhez.

Fotó készítése: Légy gyors, mivel a legtöbb étel hűlés közben elveszti látványosságát (pl.: összeesik). Szerezz be egy állványt, ezzel elkerülheted a véletlen bemozgásokat. Ha van a gépeden makro funkció használd bátran! Meglátod majd milyen sokat segít! Készíts több fotót, különböző szögekben, hogy a végén kiválaszthasd a legtökéletesebbet.

 

 4. Ne csak a végeredményt fotózd

 

Ha nem csak a végeredményt fotózod, hanem fázis fotókkal is illusztrálod receptedet, akkor a kezdő szakácsok/cukrászok lelkesedését is növelheted, hiszen nem kell a végeredményen aggódniuk, hogyha már az egyes fáziskosban csekkolhatják, hogy jó úton haladnak-e.

Erre a trükkre szintén sok jó példát találtunk, alább pár kép a szerintünk legsikeresebbekről.

nevtelen.png 

 

Reméljük tetszett a tippek!

A tegnapi facebook postra pedig a helyes válasz: a bal oldali profi, míg a jobb pedig amatőr blogról származik ;)

 Nektek van még más tuti tippetek egy divatos gasztroblog vezetéséhez?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogokos.blog.hu/api/trackback/id/tr2011747677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása